2008-01-25

Bra reklam behöver inte ha effekt


Idag är det sista inlämningsdag till Sveriges viktigaste reklamtävling. Det är nämligen absolut viktigast att tävla i kreativitet och nyskapande. Att belöna hantverket som bryter gränser, som vågar spänna bågen för att vinna stort, som utmanar, väcker känslor och förändrar vårt sätt att se på reklam och kommunikation.

Oftast är det den nyskapande reklamen som fungerar bäst även effektmässigt MEN även om så inte skulle vara fallet för en specifik kampanj som vinner guldägg så är det i sammanhanget ointressant. Det viktiga är att belöna det som förflyttar mänskligheten framåt. Nåja, det kanske var en överdrift men poängen är att priset är till för att belöna något större och viktigare än några vunna marknadsandelar. Priset skall belöna det som för hela företeelsen reklam framåt.

Det behövs inga speciella reklamtävlingar för att tävla i effekt. Sådana tävlingar tenderar snarare att bli tävlingar i efterkonstruktioner. Och mer som ett debattinlägg i någons lags kvasivetenskaplig skepnad.

I själva verket så tävlar ju all reklam i effekt. Det är själva anledningen till att den tagits fram över huvudtaget. Den riktiga effekttävlingen är verkligheten. Mer seriös tävling med tuffare jury och hårdare konsekvenser eller mer dignande prisbord finns ju inte. I den jämförelsen blir en reklamtävling i effekt bara löjlig. Vinnaren är ju redan korad.

I verklighetens tävling är givetvis effekten allt. Desto viktigare i en reklamtävling, att belöna den som vågar ta kommunikativa risker för att kunna vinna stort, oavsett om man i en efterkonstruktion av effekter lyckas övertyga en jury av kamrerer eller inte. I en reklamtävling är effekterna bara en petitess som inte får stå i vägen för att belöna det som är viktigt.

Inga kommentarer: