2007-04-01

Purchase Influenser. Ny revolutionerande metod för att öka försäljningen i butik.

Om du i en butik någon gång fått en positiv kommentar av en annan besökare kan du ha varit i kontakt med en sk Purchase Influenser eller ”PI” som de också kallas. En PI är en till synes helt vanliga människa som besöker en butik - men skenet bedrar. En PI har till enda uppgift att påverka dig att köpa mer.

Bakom idén Purchase Influenser står Manolito AB. Många av våra kunder efterfrågar, förutom vanliga reklamkampanjer, fler direkt säljfrämjande åtgärder. PI är ett svar på den efterfrågan. Den bästa formen av påverkan är ju inte annonser utan det är när en medmänniska, en vän säger att en produkt är bra. Det är vad en PI ger sken av. En helt vanlig människa som tycker att du klär i en kavaj eller har egna erfarenheter av ett visst bilmärke t ex.

koncept
Vi är fortfarande bara i början men har redan över 14000 PI över hela landet. Många står i kö för att bli PI eftersom det är bra betalt för en relativt liten insats. Kraven är enkla men hårda. En PI måste kunna vara sublimt övertygande och hålla tyst om sitt uppdrag i resten av sitt liv.

De jobbar enligt ett roterande schema där de för det mesta faktiskt inte är aktiva i butik. De flesta har vanlig jobb och är ute på fältet kanske bara någon dag då och då. Varje PI jobbar endast en kort tid i varje butik, motsvarande ett normalt butiksbesök. Därefter byter de butik och en ny PI kommer in istället. Identiteten på en PI är givetvis mycket hemlig. Inte ens de som jobbar på samma arbetspass känner till varandra och butikens personal vet inte heller vem som är PI eller ens att butiken har anlitat oss.

kritik
Det finns vissa kritiska röster mot metoden men det lägger vi ingen större vikt vid. Vi ser det som att vi gör folk en tjänst. Många konsumenter upplever en stor beslutsvånda när de shoppar. Utbudet är enormt och informationsmängden oändlig. Vi kan bara ge en puff i den riktning som konsumenten ändå känner är rätt. Vi hjälper den vanliga människan att fatta beslut.
- Jag tror att det bara finns vinnare i det här spelet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Den första april var det ja... :) /Johan